Efter rallykarriären är det smarta innovationer och hållbarhet som får kartläsaren Tina Thörners hjärta att klappa lite extra. Vi bjöd in henne till en dag med den världsunika elvägen som laddar fordon under färd. 

Tina Thörner är på många sätt unik i motorsportvärlden. Hon har kartläst åt de allra största förarna, som Colin McRae och Ari Vatanen, och blev historisk när hon som första kvinna vann en rallytävling i Mellanöstern tillsammans med Nasser Al-Attiyah 2008. Hon lade av 2016 när hon kände att det inte fanns mer att uppnå. I dag får hon utlopp för sin kreativitet som föreläsare och entreprenör, och är bland annat initiativtagare till en digital skolplattform som grundar sig i FN:s 17 globala mål för en hållbar utveckling.

Som rallykartläsare handlade det om sträckan Paris-Dakar, men för dagen är det i stället Arlanda-Rosersberg som gäller. Fabian Wrede på ABT-bolagen tar emot i Rosersberg för att berätta om elvägen som laddar fordon via en elektrifierad skena.

 

– Det fungerar ungefär som en klassisk Scalextric-bilbana. En avtagare sänks ner mot skenan och laddar bilens batteri. Så länge fordonet befinner sig över skenan är kontakten i nerfällt läge, men vid en omkörning lyfts kontakten upp automatiskt, berättar Fabian medan Tina intresserat inspekterar den ombyggda lastbilen som till vardags kör gods åt PostNord.
Elvägen bygger på samma teknik som en väggkontakt – två spår i skenan i stället för två hål i väggen, skillnaden är 800 volt i stället för 220 volt.

– Det finns ingen ström i vägytan. Du kan gå barfota på den där skenan. Strömmen slås bara på när det kommer ett fordon som är behörigt att plocka upp energi och skenan strömsätts 50 meter i taget, förklarar Fabian Wrede.

– Den här typen av projekt ligger nära mitt hjärta. Mitt intresse för motorer kommer från intresset för mobilitet. När man är född och uppvuxen på landet är bilen det enda sättet att ta sig någonstans. Men motorbranschen måste hitta en förnuftig övergång till fossilfria drivmedel.

– Vi måste ha hållbarhet för framtiden, för kommande generationer, och det här är helt klart ett alternativ. Det är bara att lyfta på hatten.

‹ Gå tillbaka